200 Myls

De 200 Myls ‘SOLO’ is een jaarlijks solozeilevenement voor monohulls dat begint in Lelystad, in het najaar. Tot maximum 140 deelnemers starten op een woensdag in oktober tussen 7.00 en 10.00 uur. De zeilers hebben de keuze uit vijf banen van elk 200 zeemijl. De windkracht, -richting en het tij zijn daarbij doorslaggevend. Op de zondag daarop volgend moeten ze voor 12.00 uur de finishlijn voor Lelystad weer passeren.

Onderweg dient iedere schipper in totaal minimaal 27 uur rusttijd te nemen, verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. Van die rustperiodes dient er tenminste één voor anker liggend te worden doorgebracht. De schuttijden worden eveneens als rust geklokt. Van de vier banen hebben er twee een zilte route. Het totale wedstrijdwater beslaat het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. En er wordt gestreden volgens een handicapsysteem met alleen de lengte waterlijn als enige variabele. Die formule is gekozen om het evenement toegankelijk te houden voor elk type deelnemer, om zonder kosten of moeite een handicap te krijgen en dat die niet te optimaliseren is door de fanatiekste deelnemer met de meeste financiële middelen.

Voorafgaand aan de start is er een gezellig en informatief palaver. Tijdens het palaver krijgen de deelnemers een logboek uitgereikt, die ze dienen in te vullen. Ook krijgen ze een tracker mee, waardoor de uitslag semi-automatisch verwerkt wordt en het thuisfront steeds kan zien waar de zeiler is, hoeveel die al afgelegd heeft en hoever er nog gevaren moet worden.

Klassieker

Deze Nederlandse klassieker onder de solisten werd in 1996 voor het eerst door de initiatiefnemer Jan Luyendijk georganiseerd. Daarna vond het evenement jaarlijks plaats, totdat hij in 2007 ernstig ziek werd. De race werd afgelast en Jan Luyendijk overleed later dat jaar aan de gevolgen van zijn ziekte. Zijn geesteskind werd voortgezet in een stichting.

De boten zijn tijdens de race met tracing & tracking te volgen. De organisatie neemt veiligheid van de schippers en voor andere schepen erg serieus. De race wordt bekostigd uit inschrijfgeld en sponsoring. De wedstrijd wordt zelfstandig georganiseerd door de Stichting 200 Myls ‘SOLO’.