Title Image

Jaffix onderweg

Jaffix onderweg

Wat een dag gisteren. Om 6 uur opstaan om tijdig vanuit Amsterdam bij de Baloeran buiten IJmuiden te komen. Dus niet veel slaap gehad. Eenmaal buiten zag het er prima uit. Mooi bakstag windje dikke 5, dus spi er op.

Voor mij een groep die duidelijk een stuk eerder vertrokken waren. Mooi doel voor ogen dus. Na enkele uren varen kwam dit doel steeds dichterbij dankzij mooie snelheden tot boven de 10 knopen. Totdat, Beng!

Oog bij de mast van de spiboom brak er zomaar af. Spiboom bleef gelukkig heel, en de spi kon ik er snel afhalen. Maar weg was natuurlijk die mooie snelheid, dat kan toch niet de bedoeling zijn? Met nog flink wat spinnaker rakken voor me toch maar gezocht naar een oplossing. Gelukkig genoeg materiaal aan boord waar ik wat mee kon. Wat dyneema lijnen een een ring bracht de oplossing.

Wel was gijpen wat lastiger met deze constructie, dus bijna wat boeien gemist. Maar de constructie werkte goed en houdt het hopelijk uit tot het einde van de 200 mijl. Uiteindelijk om 11 uur na sluispassage en enkele rakken lekker lang kunnen uitrusten in Hindelopen.
Floris Ingen Housz