Title Image

Historie

Over Jan en zijn passie


Na diverse zeilwedstrijden te hebben opgezet, begon Jan zich toe te leggen op het schrijven van zeilwedstrijden met behulp van zijn zelf geschreven programma’s, zoals Scheepsmaatje. Eén van zijn eerste hersenspinsel hiermee was de nek aan Nek Solo, die volgens ons al voor het eerst gezeild werd in 1985.
Ondertussen word deze race nog steeds ieder jaar door de WSV AVOH georganiseerd.

In 1986 kocht Jan zijn eerste computer en was meteen bezig met het ontwikkelen en programmeren van wedstrijdprogramma’s. Hiervoor werd gebruik gemaakt van Foxpro, na veel lezen en zelfstudie zijn daar professionele wedstrijdprogramma’s uit ontstaan welke in de wijde omtrek van het Gooi werden gebruikt door de diverse verenigingen.

 

Toch zocht Jan verder naar een andere uitdaging, zwaarder, extremer en alles eisend van de deelnemers, maar minder extreem dan de ‘Singlehanded van Reid’. Die wedstrijd was destijds redelijk extreem. Zo moesten havens en kunstwerken in de eerste jaren zeilend aangedaan en verlaten worden en als je redelijk wilde scoren moest je bij nacht en ontij doorvaren. Door dat evenement geïnspireerd, maar in een mildere versie ontstond zo in 1996 de 200 Myls ‘SOLO’ .

 

De 200 Myls ‘SOLO’ groeide in de jaren hierna uit tot een van de meest bekende wedstrijden van Nederland. Dit bleek vooral in de laatste jaren dat de zeilrace na opening van inschrijving vaak binnen enkele uren volledig was volgeboekt, en er honderden schippers teleurgesteld werden veroordeeld tot het volgen van de race vanachter de computer.

 

Elf maal organiseerde Jan de 200 Myls ‘SOLO’ van het begin tot het eind en werd zo voor iedere deelnemer, nieuw of oud, een vaste waarde, een nestor, een vriend.
De eerste race bestond uit 5 deelnemers, dit liep per jaar met flink op. Vanaf 2004 werd de race gemaximaliseerd op 100 inschrijvers.

 

Alles was gereed, althans bijna alles, want Jan was nooit tevreden, voor de 12e editie, lag alles op de plank, caps, herinneringsplaatjes, prijzen, noem het maar op. Alleen computer technisch moesten er nog een aantal belangrijke wijzigingen worden doorgevoerd.
En toen, toen werd Jan ziek. Tien september 2007, zestien dagen voorde 12e editie. Door complicaties hebben wij in overleg besloten alle aandacht te schenken aan hem die alle aandacht aan ons schonk, en hebben we de 12e 200 Myls ‘SOLO’ met pijn in ons hart moeten aflassen.

 

Met verbazing kijken wij nog wel eens terug naar de hoeveelheid werk die hij verzette om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Wij doen dit nu met vijf man, en diverse keihard werkende commissies ongelooflijk….

 

In Memoriam Jan Luyendijk

Op 23 januari 1941 werd Jan Luyendijk geboren te Hilversum. In zijn jeugd heeft hij veel gezeild en deze passie is nooit bij hem verdwenen. Daarnaast zat het organiseren in zijn bloed.

Hij trouwde in 1964 met Thea, samen kregen ze in 1968 hun zoon Bob en twee jaar later hun zoon Marco. Zijn familieleven is altijd de spil geweest waar alles om draaide, hij was dan ook een fantastische vader en echtgenoot.

 

Hij is in de jaren 80 wedstrijdsecretaris en leider geweest bij de HSV de Zuidvogels, de voetbalclub uit Huizen. Nadat hij hiermee was gestopt is hij actief geworden bij de AVOH en later ook bij Gooierhaven.

 

Hij genoot iedere week van zomeravondwedstrijden van de AVOH en Gooierhaven, tevens deed hij vaak mee aan vele races, zoals de 24-uurs race, Eenzame Noord race. Soms met bemanning maar hij zeilde ook heel graag solo. Ook was de kantine na de races een plek waar hij zich graag voegde bij de menigte om de gebeurtenissen van de wedstrijd nog eens door te nemen. Daarnaast was hij webmaster voor de websites van de AVOH, wedstrijdcommissaris bij de KNWV, het Koninklijk Watersport Verbond.

 

In de zomer ging hij samen met Thea altijd met de hun boot in de richting van Zeeland. Waar ze samen en later vaak met hun kleinkinderen erg van genoten.

 

Zijn talloze vrienden uit de zeilsport hebben ervoor gezorgd dat zijn inzet en passie voor de zeilsport werd beloond op 28 april 2006. Hij werd door de Burgemeester van Huizen geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

16 dagen voor de twaalfde 200 Myls ‘SOLO’ 2007 werd Jan ziek. De eerste week leek alles redelijk voorspoedig te gaan, maar 10 dagen voor de race ging het weer mis en is er besloten de race voor dat jaar af te gelasten. Jan overleed op 28 november 2007 te Amsterdam op de veel te jonge leeftijd van 66 jaar.

 

Vlak voor zijn dood heeft hij ons gevraagd om de 200 Myls ‘SOLO’ in een stichting voort te laten bestaan, zodat de wedstrijd ieder jaar gevaren wordt.

 

Met diep respect denken wij terug aan Jan, die alles wat hij deed, deed met passie en gedrevenheid zoals we dat maar zelden zien en hebben gezien.

 

TODAY IS THE FIRST DAY OF THE REST OF YOUR LIFE

 

Bob, Marco en Thea