Title Image

2014: Dag drie inmiddels…

2014: Dag drie inmiddels…

Nadat dag twee begon met een voorspoedig retourtje Hindeloopen eindigend in den Oever nu maar een reglementaire rust pakken.
Drie uurtjes slapen en weer wakker want het knaagt toch weer. Woensdag had ik al ontdekt dat het voorin lekt. Waarschijnlijk de poten van de preekstoel (zoals de vorige eigenaar ook al eens had gehad) maar ik weet het niet.

Harmen van de Anoniem (Waarschip) ligt er ook en helpt me met de wissel van Genua naar HA. Dan ontdek ik een doorweekt hoofdkussen voorin de piek. Luik zat dicht dus dat is het niet; de lekkage wordt blijkbaar heftiger.

Ilou-repair-mod
De boosdoener onder dek

 

Na nog een koffie met Harmen gedronken te hebben gaan we schutten. Wind aanvankelijk WZW 20 kts maar neemt snel toe en bij de VG19 al vlagen 25. Daarna is het binnen tien minuten steady 25 met vlagen naar 29. Da’s met nog maar één rif geen probleem maar de golven met 2 kn.  stroom er tegenin zorgen voor steile korte golven en daarmee voor duikbootacties van Ilou die het gelukkig allemaal nog goed trekt. Maar de neus elke tien tellen ver onder water is niet zo fijn met een lek in het voorschip.

Als ik daarna bij het Gat van de Stier tijdens een overstag achterover val, land ik in de zeereling die spontaan los knapt bij de preekstoel?! Gelukkig land ik na de railing op een fender die daar altijd als rugkussen fungeert.
Alweer de preekstoel, wat heeft de kansel toch in dit verhaal? Wil iemand me vanaf de kansel iets vertellen? De bout vooraan van de railingdraad (blijkt achteraf) gebroken dus die moet een voorgeschiedenis hebben. Het losse eind klapt bij iedere duik tegen het voorschip en die wil ik zekeren om gelcoatschade te voorkomen. Naar voren dus en klaar voor onder water!
Maar al snel komt de twijfel. Waarvoor? Zeilen is waanzinnig en dat is het tot heden ook, al is dit wel heel heftig. Als de mast overboord gaat in dit verhaal dan oogst ik geen lovende kritieken bij KNRM en verzekeraar. Bovendien zal de boot forse nevenschade oplopen. Er gaat van alles door je heen.
Daarnaast speelt nog het competitiegevoel: het is toch een wedstrijd en na het Kreupelverhaal (bijna zes rusturen die zeiltijd werden) zit een klassering er niet meer in. Verder een lekkend voorschip dat zout binnenlurkt. Ik ben zuinig op de boot en dit is niet goed voor Ilou.
Door naar Den Helder? Daar tien uur rust nemen en ondertussen de boot lekvrij maken? Gaat dat lukken? Is het wel een lek van de preekstoel of erger? Haal ik het dan nog met de extra rusttijd die ik ook nog daarna moet nemen na het Kreupelverhaal? Vanaf vrijdagavond zou er nagenoeg geen wind meer zijn is de consistente verwachting.

Ik hijs voor mezelf uiteindelijk de witte vlag en keer om zodat ik in de thuishaven structureel kan gaan zoeken naar het lek en tijd en middelen heb voor reparatie.
Het voelt als een opgave om op te geven maar nu bijna 24 uur later voelt het al beter. Zeker na een avond klussen en opnemen van de waterschade: een goede beslissing! De achterste scepterpoot aan SB lekte fors en ik heb een paar liter water verwijderd uit het voorschip gisteravond. De kachel en droger maken overuren.
Verder zaak om alles zoutvrij te maken voorin de piek anders heeft drogen geen zin.

De railingdraad heeft een nieuwe bout dus dat zit weer goed.

Gisteravond met de auto naar Joost en Otje geweest om spullen terug te brengen. Erg gezellig! Nogmaals heel erg veel dank en ook het het bestuur en hen die ik nog vergeet.

Harmen ik wil je toch even in de schijnwerpers zetten: Top hoe jij je met de Anoniem er doorheen sloeg want de golven zullen je af en toe flink terug geslagen hebben. Een ware schipper op een waar schip!

Allen veel succes verder en tot acht oktober op de reünie en prijsuitreiking.

Groetjes Harry vanaf de Ilou.

 

Ilou-repair2-mod
Droging in volle gang