Title Image

200 Myls 2014 – Catch Me

200 Myls 2014 – Catch Me

200 Myls 2014
Boot: Carrera Helmsman 38
Scheepsnaam: Catch Me
Schipper/ kok/ navigator/ trimmer/ rest : Tjitse Zandstra

 

Had al vroeg bedacht dat ik baan 3 zou zeilen. Met W-ZW de meest bezeilde banen. Baan 1 en 2 vielen af, heb geen vlot. Gezien de windvoorspelling besloten vroeg te starten, dan was het eerste rak naar de sport G goed te bezeilen. Om 7.03 ging ik over de startlijn, waren al een paar snelle jongens vooruit maar kon goed meekomen SOG boven de 7. Het 2e rak, naar de MN 1 GZ 2 was niet te bezeilen. Kon de gang er niet goed inkrijgen, wind draaiingen, weinig wind, wellicht te scherp willen zeilen, kortom paar keer ingehaald oa door een X33, iets met peren! Ligt aan de zeileigenschappen van de schipper, maar hij is nog jong en kan nog veel leren!

 

Spinaker lag thuis
Na de boei de genaker erop aan de boegspriet, maar de wind kwam teveel van achter, dus uitbomen die handel. Wind nam toe en liep regelmatig boven de 8, en haalde ook weer een paar in. Ik had me aangemeld met genaker, daar was mijn SW ook op bepaald. Had de spi thuis gelaten, maar die had er gewoon opgekund.
Met de kopgroep in de sluis, aansluitend motoren richting sport F, volgende rak was naar de KH. Iedereen had de fok uitgeboomd en was te lui(?) om de spi te hijsen, ik blijkbaar ook. Een X met spi haalde me in, die schipper was er erg bedreven in, ook met de wind draaiingen en binnenhalen.

 

Motor weigerde
Na de KH aan de wind naar de KG, niet bezeild. Van alles gehad onderweg, veel wind, geen wind, hagel, regen en onweer. Ging net als het 2e rak me niet hard genoeg. Had beter geweest een rifje te steken. Na de KG viel de wind weg, zat te denken aan de eerste rustpauze, maar de KIM een PB van 44 voet? ging door dus ik dacht laat ik dat ook maar doen, het wat nog vroeg.
Richting sport A zeker 1,5 nagenoeg geen wind. Toen de wind aantrok was het weer leuk zeilen, alles bezeild naar de WV 20, LC 11 en de KG, die ik om .02.30 ronde, net voor de KIM. Tijd voor de eerste rustperiode. De motor weigerde te starten geen spanning, oeps. Door het vele water was er waarschijnlijk in het startslot sluiting geweest. Met een startkabel naar de service accu’s lukte het als nog. Afmeren op de kop van de Compagnie haven, was vergeten dat ik met boegspriet een meter langer ben, ff de kade gekust. Dekplaatje verbogen, en RVS boegspriet in nu niet meer kaarsrecht! Direct aan de walstroom en pitten.

 

De donderdag morgen even kennis gemaakt met Ben van de KIM die achter me lag. Hij ging weer verder, ik zou nog even wachten maar zag dat er buiten genoeg wind stond.
Dus een kwartiertje later ca. 9.00 uur was ik op weg naar de KG en de KIM. De sport B was het doel mooi te bezeilen, de H2 W1 ook er ruime wind. het woei inmiddels stevig en naar de LC 6 was maar net bezeild. Het eerste rif alvast gezet. Nadat ik de boei had gerond bleek het toch wel hard te waaien. Aan de wind het 2e rif was noodzaak. Daar de lier voor het 2e rif op de giek zit aan BB zijde moest ik  door de wind een slagje maken. Was nog een heel gedoe, maar het zeilen ging een stuk beter. Door dat ik wat hoogte had gewonnen was het nu een ruime koers geworden met een snelheid ruim boven de 7.
Kwam de Perogivi nog tegen, best wel stoer met 22 voet op een stuiterig IJsselmeer!

 

Rolfok zit vast
Na de LC 6 de ELA en de UK2. Ingehaald door een Goudvis en Skip Intro terwijl ik voor de UK 2 9.5 op de klok zag! Die Goudvis ging echt snel.
Na de UK 2 aan de wind naar de WV 20, bijna 20 mijl hakken. De Vis en de Intro gingen naar Urk voor een pauze. Met 7 mijl was ik rond 20.00 uur bij de boei. Viel niet tegen. FF een rustperiode in Oude Zeug. Toen ik de fok inrolde zat het inrollijntje niet meer vast in de trommel.
Gelukkig was ie bijna ingerold. Ik mijn gereedschap kistje zal een torx 25, dus met zaklamp de boel gedemonteerd, lijntje weer vast in de trommel en klaar. Ook zat de schoot van de keerfok klem in het blok bij de boeg. Tussen schijf en wang. Op de lier de schoot weer los gekregen. Ander blok met steviger wangen aangebracht. Ook zaten er 2 relingdraden los.
Ook weer vastgezet.

 

Natte slaapzak
Om 21.45 zat aan de warme gehaktballetjes van mijn walploeg! Toen ik wilde gaan slapen bleek mijn slaapzak zeiknat te zijn! De volgende dag bleek waardoor. Onder een jas en een badlaken wast ook te slapen als je bekaf bent.
De vrijdag rond 7.00 bij de WV 20 richting VF7. Was goed bezeild alle riffen eruit, eigenlijk had de genaker erop gemoeten, maar ja ik moest nog ontbijten, wat opruimen en ff wakker worden. Een minpuntje. Naar de LC 12, EZC en de KG was alles prima bezeild, Snelheid rond de 7 mijl tevreden schipper. Filmpje gemaakt voor de LC 12.

 

Mast
Naar de EZC was de koers iets ruimer, via een blok op de voetrail kan het achterlijk van de keerfok beter getrimd worden. Toen zag ik de mast in dek heen en weer gaan. Een van de opvulklossen was omhoog gekomen, het manchet was stuk, en het water kon mooi naar binnen lopen. Vandaar mijn natte slaapzak enzo. Met de klos in de hand en een dikke Bahco, verstelbare steeksleutel is de eigenlijke benaming, als hamer gewacht op het juiste mastwiebelmoment om de klos er weer ik te slaan. Daarna met ducktape het weer een beetje waterdicht gemaakt. Thuis iets bedenken dat dit niet week kan gebeuren, onderdeks iets doorschroeven, dan kan water wat binnen komt bij de mast richting bilge, ipv boven het plafond naar de kastjes met droge onderbroeken en sokken!

 

Ik wil starten!
Na de sluis Enkhuizen de verplichte ankerstop na de sluis. Wat eten en slapen en je verbijten dat de wind afneemt en je nog niet weg mag. Toen mijn 6 uur ankeren erop zat zou ik motoren naar de KG 10. Op mijn papieren kaart had ik een lijn getrokken naar de oude KG 10 een mijl of 3. Echter de plotter gaf aan dat ie om de hoek stond! Dus rondjes op de motor gedraaid tot het 21.35 was.

 

Op de genaker naar de AE1, tussen de 3 en 5 mijl. Bij de AE1 lagen er een stuk of 4 voor anker, wel slim niet veilig. Eentje had zijn 3-kleurentoplicht nog aan, verwarrend.
Voor de wind naar de finish was de echt op van 3.4 uiteindelijk met 1.2 over de streep om 01.35. In de haven was er de hulpvaardige schipper van de Nausikaa om de lijntjes aan te pakken. Ff bijpraten de rommel op dek opruimen en onder , de inmiddels gedroogde, wol!
Zaterdag spullen inleveren en rond 16.00 uur lag ik weer in de box in Lemmer.
Erg leuk evenement.

 

Wat een volgende keer anders zou doen:
– windadviseur op de wal
– spi mee
– bij geen/ weinig wind rustperiode
– bij veel wind die later afneemt rustperiode
– spi zetten wanneer het kan, zelfs tijdens ontbijt, het is een zeilwedstrijd geen ontbijtclub!
– Wat droog moet blijven in een plastic zak
– Tijdens het zeilen de motor schakelaar uit.
– De SW rating ter discussie stellen, is erg ongunstig voor mijn bootje. Veel grotere en veel snellere boten hebben een zelfde of gunstiger rating.

 

Gorredijk, 28 september 2014