Title Image

200 Myls SOLO 2014 – Perogivi

200 Myls SOLO 2014 – Perogivi

© 2014 – Robert Bal & Dochter

 

“If everything seems under control, you’re not going fast enough” – Mario Andretti
Altitude 11582m Outside Air Temperature -61C staat er voor mijn op een scherm… Weer onderweg naar huis, 3500 mijl, 7000 vliegmijlen totaal om 200 Mijl te varen…. maar volgens de tracker 246 Mijlen, dus extra bonus…
De 200 Myls 2014 editie, is mijn tweede start, maar nooit uitgevaren, ook nooit opgeven.. Mijn eerste deelname was in 2012, toen de 200 Myls na 34 uur werd geneutraliseerd.

 

De voorbereiding
Zondag voor de start kom ik om 05:30 aan op Schiphol, mijn ouders staan te wachten en we gaan richting Ijmuiden.. Nog even wat tassen overpakken en rond 07:00 stappen we aan boord, alles ligt erna 6 weken nog goed bij.. Eerst alle firmware van de instrumenten updaten en rond een uur of 10:00 onderweg richting Zaandam. Rond 14:00 liggen we voor de kant bij Dekker Watersport, morgen om 09:00 nog wat inkopen doen… Buiten wat verlopen vuurwerk, staat een Comfort Seat hoog op het verlanglijstje….

 

1

Wachten bij Dekker Watersport

 

Zondagavond nog even de laatste weerfiles binnengehaald en wat routering opties met Weather4D Pro bekeken. Weken geleden al besloten dat Baan 1 zou afvallen, vanwege het ‘verlies’ aan rusttijd en met extra stop in Den Helder een ongunstige baan, ondanks de zee voorkeur heeft…. Baan 2 helemaal nooit naar gekeken, volledige rondje eilanden stroom mee lijkt me niet mogelijk….
Het wordt Baan 3 of Baan 4…. Baan 3 lange rakken, toch mijn voorkeur… Baan 4 korte rakken en in 2012 ook gestart…
Maandagmorgen om 09:00 stipt sta in voor de deur, eerst gebruik maken van het toilet…Na 30 minuten alle inkopen gedaan en kom voor de winkel nog Strongbow tegen… Ook voor laatste inkopen en huren vlot… Rond 10:00 wil ik vertrekken, maar het regent, nu kan ik nog uitstellen en ga de winkel weer in voor koffie… 15 minuten later is het zover, los richting Lelystad.. Sluis en brug gaan voorspoedig en met een lekker windje richting Lelystad, rond 16:30 door de Houtribsluis en 17:00 aangemeerd bij Flevo Marina…
’s Avonds komt Joost (wal support) langs voor een hapje te eten en alles door te spreken…. Duidelijk is dat rond vrijdagavond de wind nagenoeg op zal zijn, dus de eerste dagen moeten de mijlen worden gevaren. Met de huidige gribfiles, geeft baan 4 een iets betere tijd, maar verschil is minimaal. Besluiten morgen weer contact te hebben.
Dinsdagmorgen, 08:30 onder de kraan bij Flevo Marina, nog even met de hoge druk het onderwaterschip afspuiten… alle kleine beetjes helpen.. Het valt mee, alleen de buitenboord motor (bun) is erg aangegroeid… Een uur later de laatste inkopen in de havenwinkel en onderweg naar de Bataviahaven..

 

2

Voor

 

3

Na

 

In de Bataviahaven ga ik langzij Strongbow, terwijl er nog genoeg ruimte is… maar ik wil niet ingebouwd liggen.. Als Strongbow z’n automaat moet testen, toch verhalen, direct aan de steiger. Voordeel van een klein bootje, er kan niemand langszij…
Langzaam komen er meer deelnemers binnen en hier en daar een praatje maken.. Ik heb nog wel een probleem met mijn automaat, is het nieuwste model, maar is soms helemaal de weg kwijt.. Ik vermoed dat de sensor (heeft geen flux kompas meer) te dicht bij elektrische kabels ligt of de plotter.. Bij Flevo Marina 5 meter NMEA2000 spur kabel gekocht, maar krijg met geen mogelijkheid de schroeven in het polyester. Bij Black Magic Woman een elektrische boormachine geleend en de sensor voor in het schip geplaatst.

 

Klaar voor de start
Als hoogste op de lijst, heb ik deze 200myls boot management gezet. Normaal begin ik te varen en zie wel wat er naar beneden komt vallen bij de eerste keer wat helling.. Nu is mijn aanpak anders, alles vast, wat niet nodig wordt diep weggestopt en alles verder een vaste plaats… Mijn voornemen is ook tijdens het varen alles zo goed mogelijk te organiseren. De kussens worden verpakt in grote plasic zakken, zodat het droog blijft, want is ook mijn kooi… Voor in de punt liggen geen kussens, maar is zeil storage, waar 7 voorzeilen liggen te wachten op deployment…

 

Boot Management, kussens verpakt om droog te houden

Boot Management, kussens verpakt om droog te houden

 

Grote twijfel slaat toen! Anoniem komt een praatje maken en hebben het over de banen.. Ik vertel dat Baan 1 mijn voorkeur heeft, maar vanwege de vele wachttijd en maar beperkt aantal winddagen geen optie.. Anoniem vraagt, waarom geen Baan 2? Uhhh, Baan2, denk dat de snelheid te laag is van mijn bootje.. Ben je gek, zegt Anoniem.. we hebben vergelijkbare SW, moet kunnen…
Direct sprint ik naar binnen en begin Baan 2 in het routering programma in te brengen.. Na 10 minuten stop ik… geen vlot meegenomen …misschien volgende keer..
Om 18:30 sluit ik me aan bij een groepje om een hapje te gaan eten. Als we klaar zijn kunnen we gelijk aan de koffie en gebak voorafgaande aan het palaver… Een belangrijke mededeling, SB-B wordt vervangen door EL-A, waardoor de Banen 2 en 4 korter worden… Na dit bericht staat het vast, Baan 4.. zelfs 1 uur korter varen!
Nog even laatste gribfiles, eerste dagen wind, vanaf vrijdag nope… dus zeilen, zeilen, zeilen…. Lekker vroeg gaan slapen…

 

De Start en eerste rakjes
Om 05:30 gaat de wekker, goed geslapen… Eerste even voor de laatste keer goed naar het toilet en zie op ander boten langzaam activiteiten… Ik heb een vol grootzeil, HA fok en op de boegspriet een soort combinatie tussen een Code 0 en een gennaker (Code-G)
Batfish loopt over de steiger en geeft aan dat het behoorlijk gaat waaien en alleen een Genua 4 gebruikt… Lichtweer zeil is niet nodig… Uhhhm, veel ervaring, maar mijn grib zeggen toch iets anders… toch het zekere voor het onzekere, ik haal de boegspriet en lichtweer zeil weg…
Rond 06:45, neem ik afscheid van de steiger en ga buiten de haven de zeiltjes hijsen, vol grootzeil en HA fok…. Om 07:08 de startlijn over, volgens de routering moeten we 6 uur laten weer terug zijn..

 

5

Net voor de start

 

Het eerste rak is bezeild en wordt opgelopen door de snellere grotere deelnemers.. Di Vagi loopt langzaam op en geeft een mooi richtpunt..

 

Strijd met Di Vagi

Strijd met Di Vagi

 

Blue Jane net na start

Blue Jane net na start

 

Ruim 2 uur later wordt de eerste boei, de Nek, gerond.. sturen iets hoger en varen nog even richting Hoorn… Ik zie de Mallemok bezig met de zeilen en kan daardoor weer oplopen… erg veel en waarschijnlijk ook hard werken op de Mallemok..

 

8

Mallemok, net na NEK… Hard werken..

 

Halverwege het rak valt de wind in……bedankt Batfish! Ik zet de boegspriet, laat de fok zakken en zet mijn lichtweer Code-G… en maken weer snelheid.. Na de MN1GZ2, met een kink in de schoot richting Lelystad.. met grootzeil aan BB en de lichtweer uitgeboomd aan SB.. halen rompsnelheid.. geen zin om af te kruisen met gennaker…

 

Al snel lichtweer zeil...

Al snel lichtweer zeil…

 

As Planned, om 13:10 weer terug in Lelystad en kan direct door, de sluis in.. Rustig gevaren naar de Sport F… om 14:43 gerond.. 17 minuten voor op de planning..

 

In de sluis

In de sluis

 

Wind, Onweer, Stortregen, Weg Wind
Onderweg naar het KH, weer de lichtweer uitgeboomd.. De KH om 16:00 gerond..lekker snel rak.. op naar de EZ3, niet bezeild.. HA fok staat weer voor meer hoogte, wind ook iets toegenomen.. Net als twee jaar geleden, de EZ boeien zijn niet mijn vrienden en passen in het rijtje Sport A / B… maar we stuiteren de goeie richting op… Ik zie Sundance met een klappend voorzeil en vaar er langs, alles onder controle, alleen is de rolfok naar beneden gekomen….

 

11

Sundance met een probleem voorzeil

 

De EZ3 wordt gerond, in de onweer en regen…niet veel later begint de wind wat af te nemen, snel weer lichtweerzeil.. wind begint te draaien en nog verder af te nemen… 10 minuten later.. geen wind!!! Wat is dit nu? Hier had ik geen rekening mee gehouden! Windstil, met golven.. alles slaat heen en weer, haal alle zeilen weg en ga liggen wachten… Ik ben niet de enige die ligt te drijven, sommige besluiten om uit het rak te ‘stappen’ en gaan richting Urk te varen… Na ruim een uur en heel veel regen, neemt de wind weer toe, langzaam weer onderweg naar EL-A…

 

12

Wachten op wind…

 

Net voor passeren EL-A, zie ik de Blue Passion een paar mijl vooruit op de AIS een vreemde koers varen en snelheid valt terug. Uhhhhm, zelfde baan, vreemde koers.. Even bellen.. Alles goed? Ja, alles goed, maar een gigantische windshift en verschillende windsnelheden.. Let maar op! Na een kleine 20 minuten, had ik dezelfde shift, meer dan 100 graden in 10 seconden.. de SB-A leek onbereikbaar. Erna nog even kruizen naar de de LC 6 en tijd voor rust… Rond 01:00 aangekomen in Stavoren (Marina?).

 

Boerennacht en even op het tandvlees
De wekker op 07:30 gezet, na 6 uur rustperiode en weer gaan… ook met mijn walman doorgesproken.. Om 06:30 ging de wekker… Fantastisch geslapen en besloot hier nog 2 uurtjes extra van te genieten.. Boot management was goed onder controle, ondanks vele regen en geen walstroom voor straalkacheltje, bootje lekker droog en opgeruimd… Eerst even lekker wezen douchen en nog kort praatje met Fietsgigant.nl die vanwege automaat problemen niet meer verder ging. Om 11:00 los gegooid en kruisend naar de start boei LC-6..
Tussen de LC6 en H2W1 kwamen de eerste Baan 1 strijders, weer aan het afzoeten op het IJsselmeer. Onderweg naar de Sport B / A…… veel golven en aardig windje… al kruisend en stuiterend de boeien gerond.. had het snellere gekund? Natuurlijk, maar ik ben een automaat zeiler, dus vang niet elk golfje op, maar op de automaat wat grotere veranderingen…
Nog even over de wind… Het lijkt wel hoe groter de boot, hoe meer wind.. Misschien zijn de afleesklokken groter ☺ De paar meter extra mast ?!? Ik heb veel snelheden / windkrachten voorbij zien komen (toen ik ook op het noordelijk IJsselmeer zat), maar niet boven een goede 5 uit zien komen!
Vervolgen het rondje, bij de KG duik ik de nacht in… Ik zit het liefst op het water als het donker is, makkelijk om alles via lichtjes te herkennen, boeien al op mijlen afstand… en uitgestorven…

 

 De nacht in

De nacht in

 

De tweede ronde is iets beter bezeild… Echter om 5:00 zakt de wind er nog even uit…maar trekt weer snel aan..Sport B / A zijn weer een challenge, maar zie wat zeiltje vlak langs de dijk.. ik duik ook dichter onder de Afsluitdijk en blijft te helpen..

 

Grace, na Sport A

Grace, na Sport A

 

Bij de KG aangekomen, nog 13 mijltjes… Appeltje, Eitje… Dus niet, het venijn zit hem in de staart.. KG-EZD fantastisch, EZD-KG een ‘drama’ en erg demotiverend… Maar na ongeveer 30 uur zeilen, de KG gerond… Nog 15 mijl op het Markermeer en we zijn er !!!!! Door de blijdschap was nog niet tot mijn doorgedrongen, want zou eigenlijk door de sluis gaan en dan ankeren… Maar, had het even gehad na het kruisrak, vroeg aan de Zahir of hij ook de Enkhuizen aanliep… Ja, oké ik volg!!! Na 30 uur, even lekker tegen de kant.. Naar de meldsteiger gevaren, Zahir kan gelijk een vrije box in varen.. Ik kan zo snel niks vinden.. Zahir biedt nog aan om naar de havenmeester te lopen en even vragen, maar ik ben het zat.. ‘wat een achenebbisj haven, ga wel ankeren’…na 30 uur weinig geduld.. Sorry Zahir! Om 18:08 lig ik ten anker…samen met een aantal andere deelnemers…

 

Foutje en mooie nacht
Daar lig ik dan, had nog naar huis een berichtje gestuurd, vanavond eet ik frietjes..het werden noodles..
Rond 19:00 dringt eindelijk tot me door dat ik toch door de sluis had moeten gaan, anders verlies ik misschien 6 uur (meer kans op geen/weinig wind)… Maarja, als ik nu het anker ophaal, moet ik de 6 uur weer opnieuw beginnen.. Tja…. even googlen… vaarinformatie / RWS, nummer van de planning…
“Goedenavond, Planning. Goedenavond, met zeilbootje Perogivi.. Wat kan ik voor u betekenen? Ik zou graag om 01:00 willen schuiten. Waarom? Ik doe mee aan een race. Waar ligt u nu? In Enkhuizen, ten anker en mag nog niet gaan varen. Weet u wat voor voeten dat in aarde heeft? Ja, dat weet ik. Als u zou moeten betalen, vroeg u dan ook bediening aan? Ja zeker meneer! Duidelijk, u heeft om 01:00 de sluis! Zeiljacht Perogivi! Meneer, het is zeilbootje Perogivi! Bedankt en goede wacht….”
Yes! Om 00:10 haal ik het anker op en 15 minuten later lig aan de wachtsteiger… Mijn wal support ‘kijkt’ meer…. Om 00:45 hoort ik het sluizencomplex opstarten en 00:55 stopt een auto bij de bedieningstoren.. Om 01:00 krijg ik groen en vaar de sluis in…..en 5 minuten later lig ik op het Markermeer.. Ik voel een vleugje wind….

 

Alleen door de sluis

Alleen door de sluis

 

Ik zie op de AIS de Florijn en White Mustang met 1.8 knopen richting boei drijven. De Swinde voorbij de EA1 met de zelfde snelheid. Om 01:38 passeer ik de KG10, met de Dique in mijn kiel zog…

16

Dique in de nacht

 

De wind neemt iets verder af en snelheid komt onder de 1 knoop. Na ¾ van het rak wordt het nog kruisen….

 

Rustig door de nacht

Rustig door de nacht

 

Om 06:01 passeer ik de EA1, na tientallen meters, ik denk na, boei aan stuurboord? Pffff, weer keren en om 06:03 boei aan bakboord gehouden.. Om 06:08 het anker erin, voor laatste rustperiode… Dit was 1 van mijn mooiste zeilnachten. Genoten!
Om 09:37 word ik wakker, het ankeralarm… geen probleem genoeg ruimte, maar na 2 minuten houdt het anker weer.. De reden is toenemende wind, ziet er goed uit voor laatste rak…
Om 12:13 anker boven en 12:20 de EA1 gerond voor het laatste rak… halverwege begint de wind in te zakken en zal toch niet waar zijn?!?

 

Winner – Laatste rak

Winner – Laatste rak

 

Maar om 14:44 is daar de verlossende finish in… Gehaald! Maar vooral een beetje gelijk met snelle grote boten!!!
In de Bataviahaven zoek een plaatsje langzij de Swell en al snel is duidelijk dat de biervoorraad op een 22 voeter groter is ☺ Nog een behoorlijk tijd zitten na praten in de kuip van de Swell… Biertjes smaakte goed! Ondertussen was Joost (wal support) aangekomen, had al afgesproken om wat te gaan eten…Later nog even bij grote 200myls groep aangesloten…
Aan alles komt een eind, als het niet vooruit is, dan maar achteruit
Rond 07:30 los van de Swell en onderweg naar Flevo Marina waar de boot voor de winter te kant op gaat… Na 25 meter valt de buitenboordmotor uit, nog nooit gehad.. Starten, geen probleem, vooruit klinkt een beetje vreemd, maar met extra toeren gaan we vooruit… Na 100 meter buiten de haven, weer uitgevallen.. Starten, geen probleem, vooruit stop.. achteruit blijft te werken.. Pal van vooruit/neutraal/achteruit bekeken, ziet er goed uit.. vraagtekens, maar kan achteruit varen..
“Houtribsluis, Perogivi. Perogivi, Houtribsluis. Komende van de zuid t.h.v. Batavia haven. Perogivi, SB sluis.Houtribsluis, ter informatie, ik kom achteruit de sluis in en vaar ook zo weg.. geen vooruit meer. Perogivi, geen probleem, zolang je maar uit de sluis komt…”
Er zo geschiedde, achteruit varend naar Flevo Marina.. Gelukkig Honda dealer, kan gelijk deze winter na kijken… Later op de dag, Spiky 595 ligt achter ons en zijn beide onze boot aan het opruimen. Ik haal de lichtweer schoten weg en de laatste 50 cm blijkt geraffeld….ahhhhhh, daarvoor gingen de BBM niet vooruit ☺ Alles blijkt weer te werken..!!!
Terugkijkend, ik wist dat ik moest blijven zeilen en net op tijd binnengekomen.. Met 27:44 rust, maximaal gezeild…. Helaas veel laten liggen op de kruisrakken, volgende keer wat meer met de handsturen en wat nattere boot… daar gaan mijn boot management… Too much in Control ☺
200 Myls organisatie bedankt voor dit prachtige evenement! En tot volgend jaar!
Robert Bal
SY Perogivi  (ETAP 22 )