Title Image

Harde Wind, tweede mededeling tijdens palaver

Harde Wind, tweede mededeling tijdens palaver

Door de harde wind die verwacht wordt, is het verstandiger als zeilers een haven opzoeken en daar blijven totdat de wind weer op normale sterkte is. Dat betekent dat zeilers wellicht 24 uur of langer niet kunnen varen. Om te voorkomen dat zeilers tegen beter weten in wellicht voelen dat ze moeten gaan varen om in het klassement een kans te maken, is gister al de maatregel genomen dat de regel geschrapt wordt voor dit jaar, die zegt dat maximaal 24 uur aaneengesloten gerust kan worden.

 

Als zeilers 24 uur lang of langer stil liggen om niet in extreem weer te hoeven varen, is het daarna bijna niet mogelijk om de tocht te volbrengen, de regels omtrent rust respecterende. In aanvulling op bovenstaande heeft de organisatie daarom als volgt besloten:

  • Alle zeilers varen baan 5
  • Baan 5 zal worden ingekort: De hele baan 5 gaat twee maal rond het IJsselmeer. Dit jaar zullen alle zeilers alleen één rondje varen. Dus na de tweede passage van de KG, na 116 baanmijlen, moet de wedstrijd verlaten worden om aan de andere kant van de sluis bij de KG29-BR2 te herstarten. Deze sluispassage mag uiteraard gewoon een rusttijd van 7 uur worden, maar dat hoeft niet.
  • Er hoeft geen ankerperiode genomen te worden, maar ankeren mág wel.
  • Aan verder regels omtrent rusttijden wordt niets veranderd, behalve de 24-uur regel zoals boven omschreven en het mogen weglaten van de ankerperiode

We wensen iedereen een leuke en veilige tocht toe.