Title Image

Licht kielzog en kiel halen

Licht kielzog en kiel halen

Wat een prachtige wind deze 200Myls. Na mijn eerste 200Myls vorig jaar niet uitgevaren te hebben is dit een beter vooruitzicht. Start woensdag kort na half acht met bestemming IJmuiden. Geen wier dit keer, wel windstilte bij Marken.

 

 

 

Na een kleine twee uur rust meteen door naar Den Helder. Meteen de eerste rustperiode op papier. Tussen de pieren ligt een groot zeeschip dat ogenschijnlijk stil ligt. Ik kan niet goed zien wat de voor- of achterkant is, wat een kermis. Ik red het prima maar Ile de Franc die achter me vaart krijgt een fel zoeklicht. Toch de voorkant.

 

Mooie heldere nacht, het steelpannetje duidelijk zichtbaar aan de westelijke hemel. Zo gaat het met af en toe 10kn SOG richting Den Helder met in het kielzog een waar lichtspoor. Ik sta de hele weg aan het roer te zingen. Wat een nacht!

 

Donderdag ochtend op de halfwinder naar Kornwerd en meteen weer door naar Medemblik. Dat zorgt voor wat zorgen onderweg. Navionics bestuderend lees ik dat het IJsselmeer verlaagd is. Hoe zit dat eigenlijk? Volgens de kaart kom ik oostelijk van Sport C een gebied tegen met ondieptes van 1,5m en dat past niet helemaal. Met de kaart in de hand en de dieptemeter er bij kom ik erachter dat er in de diepe delen een ruime meter meer staat in werkelijkheid dan op de kaart. Gelukkig is het twee meter gebied dat ik doorkruis ook een meter dieper, dus dat haal ik opgelucht met mijn kiel van2m.

Op anker bij de Sport C en heerlijk geslapen. Als alle goed gaat vanavond biertje drinken in Enkhuizen.

 

Ronald,
Twidde

2AB65078-1DBA-4D6F-85CE-9D160212DDE3