Title Image

Wisselende wind voor Dazzling Dolphin

Wisselende wind voor Dazzling Dolphin

Laatste rakken voor Zeilblij met Otto le Grand en Dazzling Dolphin van Enkhuizen naar Sport I om tijdwinst te boeken waar het kan. De noorden wind was beloofd vanaf 17.00 uur en het front zou pas na middernacht in volle hevigheid losbarsten. Plan is KISS. Keep it stupid simple. Vroeg weg, gennakeren als het nog licht is en op tijd in Lelystad voor een verfrissend biertje.

Maar daarmee eindigden al onze  goede bedoelingen. Wind bleef heel zwak, fladderde uit alle richtingen en steeds als we dachten daar komt ie, kwam ie niet. Uiteindelijk om 18.45, nadat we ruim 2 uur rondjes hadden gedraaid in de kom voor de sluis en later voor de oude sluis, zag je vlaggen tot leven komen en kwam de windzak die bij de oude sluis staat, in beweging.

Een half uur eerder dachten we dat het zover was, maar dat bleek een valse start. Ik had de gennaker al gehesen toen Otto zag dat de wind weer helemaal wegviel (mijn windmeters hadden er de brui aan gegeven).

Dat leverde een bizar tafereel op. Motor  licht in achteruit en met grootzeil gennaker en high aspect (om een zandloper te voorkomen) achteruit weer richting oude sluis. Hangt er wel zo’n 200 m2 zeil aan de mast. Zo ben ik 3 keer de kom voor de oude sluis op en neer gevaren. Je moet er wat voor over hebben om mooie wind te krijgen. En die kregen we!!

Dus om 18.45 onderweg. Alle facetten van het naderde front volgden elkaar veel sneller op dan was verwacht. Daardoor wel prachtige gennaker rakken tot aan de Sport J met steeds verder doorzettende wind. Otto met de Zeilblij liep als een speer.

Richting Sport I kregen we de volle laag van het front. Inmiddels zaten er al 2 reven in. Een mooi afscheidscadeautje van deze mooie editie van de 200 myls. Organisatie bedankt.

Groet, Volkert a.b. Dazzling Dolphin

F37C9C1E-B766-43CD-A054-BA04255614D5