Title Image

Handicapformule

Handicapformule

De 200 Myls ‘SOLO’ is een zeilrace volgens de filosofie van Corinthean Sailing met ongeveer de volgende beschrijving: Meedoen is belangrijker dan winnen, sportiviteit en eerlijkheid staan voorop, de tocht omvat niet alleen de wedstrijd, maar ook de voorpret, de voorbereidingen, de sociale aspecten, weer en wind, zon en maan etc. zijn allemaal belangrijke aspecten van het evenement.

Maar voor diegenen voor wie het wedstrijdelement toch erg belangrijk is: Er is veel energie en tijd gestoken in het lanceren van een nieuwe, eenvoudige handicapformule voor de 200 Myls ‘SOLO’. We hebben daartoe de formule overgenomen die ook gehanteerd wordt voor de 30 mijls Markermeer en de 75 mijls IJsselmeer, die daar aardig leek te werken.

We hebben de uitslagen van de 200 Myls ‘SOLO’ de afgelopen jaren met de nieuwe formule doorgerekend. In de top 20 zijn er enige verschuivingen, maar die zijn niet heel bijzonder. Mede op basis van die analyse hadden we de beslissing genomen de nieuwe eenvoudige formule te hanteren.

Echter, nu alle inschrijvingen praktisch rond zijn, vallen diverse excessen op. De formule is helaas iets te eenvoudig om heel zware en heel lichte boten tegen elkaar te laten zeilen en de uitslag te berekenen met de eenvoudige formule.

We hebben daarom de eenvoudige formule inmiddels doorontwikkeld, waardoor er  minder excessen zijn en waarmee de bandbreedte van afwijkingen veel kleiner is geworden. Er ontstaat een betere handicap waarmee zwaardere jachten en lichtere jachten beter met elkaar vergeleken kunnen worden.

We hebben beraadslaagd of we de nieuwe formule al in 2019 kunnen toepassen. We hebben gemeend te moeten besluiten dat dit niet kan, omdat deelnemers zich op basis van de wedstrijdaankondiging hebben ingeschreven en nu de handicaps substantieel aangepast zouden worden. Dat betekent dat in 2019 blijft alles zoals het nu berekend is, maar in 2020 zal de nieuwe formule gehanteerd gaan worden. Maar dan weten jullie tenminste dat we niet doof en blind zijn voor de constructieve opmerkingen die ontvangen zijn over het onderwerp en dat we daarmee serieus aan de gang zijn gegaan om het evenement voor een zo groot mogelijke groep zeilers toch leuk te houden.