Title Image

Het zijn de kleine dingen die het doen

Het zijn de kleine dingen die het doen

Door Charlotte Verhaar:

Het zijn de kleine dingen die het doen. Rugby. IJshockey. Samoerai worstelen. Hurling. Zeilen. Survival. Boer zoekt vrouw. Polo. Powerliften. Go. Trekkertrek. Jagen op ‘t Loo. Biljart. Boomstamwerpen. Typische sporten voor mannen.

Krijgen mannen ook de opmerking ‘stoer hoor’, als ze zeggen dat ze de 200 Myls ‘SOLO’ gaan zeilen? Waarschijnlijk niet. Mannen stappen in hun steeds grotere boot die van alle gemakken is voorzien. Een paar uitzonderingen daar gelaten. Eén of twee ijskasten. Kachel. Oven. Werkende stuurautomaten. Nieuw tuig. Of ook een nieuwe boot. Gadgets. Carbon reïnforced. Prachtige natte cel. Douche. Eventueel ook buiten.

Vrouwen krijgen die opmerking wel. Ik zie het verschil niet. Je wordt gelukkig van zeilen of niet. Gewoon lhbtgbnboid.

Ik heb een rookie gevolgd. Jong. Vrouw. Zeilen. Ze voer in één keer anderhalf keer het IJsselmeer rond. Wind tussen de 0 en 30 knopen. Snelheid de helft, en derde een kwart of een veertiende van andere boten. Finishen op de laatste minuut. Ze rekent dus beter dan alle mannen bij elkaar. Respect. En misschien toch ook best stoer. Maar ja. Dat is het van die mannen toch ook? Ik voelde me bijna een man in vergelijking met haar. Met mijn comfort container. Rolfok. Lazy bag. IJskast. Washand. Kachel. Veel onzinnige knopjes. En ik zie nu pas dat ik ook een oven heb….

Ik heb heerlijk gezeild. Sta je donderdag nog op de dijk te kijken hoe de mussen ervan af waaien, en wacht je nog even, zit je s avonds en vrijdag in vergelijkbaar weer. Misschien net iets minder. Maar bij 27 knopen hoop ik toch dat hij net wat terugzakt als ik overstag moet. Ik heb helemaal geen spannende dingen meegemaakt. Eigenlijk best saai. Meer gerust dan ooit.

Maar wat was het mooi. De rode maan die vervolgens fel wit werd. Doe dat licht eens uit hoor ik Olivier zeggen. Ik zie niets meer. De ondergaande zon bij Sport C inclusief een prachtige lucht. Zon wolken geen regen. Af en toe een stortbui over de boot. Veel mooie rakken. Soms een mindere. Prachtige nachten. Dan ben je soms echt een Remi.

Bedankt voor alles en tot volgend jaar