Title Image

Dazzling Dolphin: Van winter 2021/2022 naar 200myls (deel 1)

Dazzling Dolphin: Van winter 2021/2022 naar 200myls (deel 1)

Eindelijk kan ik weg. Ik heb zo lang uitgekeken naar dit moment. 0f misschien anders gezegd, de startdatums van de 200Myls en de 24 uurs zijn de afgelopen 10 maanden een belangrijke ankerpunt voor mij geweest.

Het is op 26 nov 21. Echt 200Myls weer. Windkracht 7 a 8 uit ZW. Veel regen. Koud. Dat kennen we! Ik liep met mijn jaarclub uit Delft van Scheveningen naar Katwijk als alternatieve corona diesviering om daar de borrelen en te eten. Je moet wat! De boot stond lekker in de hal, dus geen zorgen. Telefoon gaat, mijn werfbaas. Teruggebeld toen ik in Katwijk was. Of ik zat…….. Hij had 3 uur lang mij willen bellen, maar durfde mij niet te bellen. Maar het moest. In onze boot had die nacht brand gewoed, brand was niet uitgeslagen, maar de schade was immens. Zijn eerste inschatting was dat het er heel, heel erg slecht uitzag……..

De volgende ochtend was heel confronterend. Nog voordat je boven aan de ladder bent komt je een chemische brandgeur tegemoet die je niet eerder zo intens hebt geroken. En dan kijk je door je kajuitluik naar binnen….. Alles is zwart, overal gesmolten plastic, gelcoat geschilferd, verbrand plafond in de kajuit, zware brandschade rond de kaartentafel, al het overige houtwerk boven heuphoogte verschroeid, portlights, dekluiken en kajuittoegang deels gesmolten, geen gordijnen meer, bankkussens deels verschroeid, matrassen idem, 12V schakelaars, Navtex, marifoon, radio en speakers gesmolten. Kabels achter het schakelpaneel allemaal vet aangeslagen. Zelfs het mondstuk van de brandblusser was gesmolten. Rookgassen en roetneerslag zat overal en had zelfs de bakskist bereikt. Rest mij en mijn zoon tranen om te zien hoe wat weken ervoor nog een fantastisch varend schip en baanwinnaar in de 200Myls 2021(!) was, er nu bijstond.

Na de nodige bakken koffie is het zoals het is. Wat was er gebeurt? De fan van de luchtontvochtiger is waarschijnlijk vastgelopen, oververhit geraakt en dat heeft de brand veroorzaakt. Die had ik na de 200 Myls in de boot staan om vocht van natte zeilen, zeilpakken e.d. uit de boot te krijgen. De boot is nat naar de werf gegaan en ik had de ontvochtiger nog even aan laten staan zodat ie min of meer droog de hal in zou gaan. Boot eruit, naar binnen en de rest is geschiedenis. Domme pech, als het niet die nacht was gebeurd, was het volgende jaar wel gebeurd. Het was een Zibro condensdroger (compressor, koelelement en fan). Nadien ontdek je dat in de VS luchtonvochtigers heel hoog in de risicomatrix van vastgoedverzekeraars staan en er worden miljoenen apparaten jaarlijks teruggeroepen.

Gelijk melding gemaakt bij de verzekering en dan gaat de molen draaien. Wat is de echte schade? Structureel?? Rest verbrandigsproducten?? Economisch??

Dus waar ik zolang naar uitgekeken had, bleef voor vandaag beperkt tot 46 min van de start naar Sport I. Lig nu voor de Markerwadden.

Volkert Zijlker