Title Image

Uitslag 2013 (18)

Uitslag 2013 (18)

Op de prijsuitreiking kijken we altijd terug naar opzienbare zaken van de wedstrijd. Gelukkig hebben we dit jaar over het algemeen een uitmuntende, uitdagende race gehad, met prachtig weer en aangename temperaturen.

Vanwege de verwachting van weinig wind en verhinderingen verschenen er uiteindelijk weinig starters in Durgerdam. Er waren uiteindelijk 94 betaalde inschrijvers, 74 starters. Doordat er weinig uitvallers waren, hebben maar liefst 63 deelnemers de wedstrijd uitgezeild. Geduld werd beloond. Deelnemers die laat gestart zijn vanuit Durgerdam, of die bij weinig wind rust namen en alleen zeilden bij voldoende wind, werden beloond voor hun strategie. Banen 1 en 2 zijn over het algemeen populair vanwege de stroom die je mee krijgt, maar ze bleken dit jaar lang zo gunstig niet als eerdere jaren, omdat de windrichting leidde tot relatief veel kruisrakken.

Het was voor het eerst dat een stelletje deelnam met twee boten. Leuk detail is dat ze  vervolgens achter elkaar in het klassement eindigden.

Mini’s zijn al veel vaker gestart in de 200 Myls ‘SOLO, maar het was dit jaar voor het eerst dat ze de wedstrijd hebben uitgezeild. Dat is een enorme presttaie, vanwege de lage rompsnelheid en het harde werk om steeds zoveel zeil te voeren. Eén van de Mini’s moest aanvullend ook steeds de kiel kantelen, de daggeboards gebruiken. Met Mini’s is het zwaar om je door de korte knobbelgolven van het IJsselmeer te vechten, net als enkele andere kleine schepen.

In de de logboeken en berichten van deelnemers vonden we de volgende leuke quotes:

Even een vraag van een Rookie:”Is nu de tijd van de boeg of hek langs de boei bepalend voor de tijd? Er kan namelijk 5 min tussen zitten.”

Er werd door een aantal deelnemers gesproken en geschreven over hun  tracker en autopiloot alsof het dierbare bemanningsleden waren

Een deelnemer beschreef hoe één van zijn avonden vrolijk opgegesierd werd door een onbewuste striptease van een buurvrouw

“Baan vier echt voor solozeilers, je ziet geen hond”

“Een race van Les Sables-d’Olonne (FR) naar Spanje van 350 mijl en met 100 mini’s is een comfortabel tochtje vergeleken met de 200mijls!”

“In de 200 Myls moet je meer boeien ronden dan in de Ostar en de Round Britain bij elkaar!”

Verder schreven velen over vermoeidheid. Ook konden verschijnselen van vermoeidheid opgemerkt worden, omdat de laatste rusttijden vergeten werden in het logboek, de verkeerde getallen gebruikt werden in berekeningen, er rekenfouten in rusttijden zaten en dat boathandlingmanouevres de mist ingingen.

Kortom, het was wel weer een bijzondere 200 Myls ‘SOLO”!

 

De Prijswinnaars

Met een flinke groep deelnemers waren we bijeen gekomen om de uitstalgen, anekdotes en prijzen te bespreken
De volgende prijzen werd uitgereikt:

Prijswinnaars, gefeliciteerd!


Harmen de Jong – grootste zeilschade         Sander Vogelenzang – Jan Luijendijk Trofee


Paul van den Ham, winnaar baan 4


Sander van Doorn, winnaar baan 2        Govert Ramselaar 3e plaats overall


Richard van Leeuwen, 2e plaats overall      John van der Starre, weer de 1e plaats overall


Bart Desaunois, weer Line Honours      Klaas Jan Kroon, snelste Dehler

Added from clipboard at 10/12/2013 11:12 PM.
Peter Knüppel, schonk en overhandigde de Dehlerprijs

Uitslagen